Kuusamo Ruka

Kesällä Kuusamoon? Minäkin olen käynyt Kuusamossa laskettelemassa. Ei kai siellä ole edes mitään tekemistä kesällä?

Tässä muutama kysymys mitä olen aina kuulut kun olen kertonut lähteväni viettämään kesälomaani Kuusamoon. Juu aina kun… yritimme laskea montako kertaa olemme Kuusamo alueella nauttineet olostamme kesäisin ja pääsimme tulokseen että alle 10 mutta yli 5. Mutta miksi?

Tänä kesänä syynä oli sattuma josta kerroinkin https://www.matkakertomuksia.fi/painajainen-kynsiniemessa. Kun oikein otti päähän koko sekasotku päätin, että mennään taas Kuusamoon.
Paikkaan jossa on kivoja mökkejä ja ihan mielettömästi nähtävää. Tällä kertaa toki mökin valintaa aiheutti hiukan vaikeuksia, koska olimme niin myöhään liikenteessä asian kanssa. Vielä, kun emme suostu matkaamaan kesällä mihinkään ilman koiraamme Vilperiä oli meillä lisähaaste. Mitään ei ole tekemistä sen kanssa, että myös muutama vaatimus mökistä täytyy täyttyä :-) Kovan karsinnan jälkeen löysimme mökin Rukan Mustalammelta http://www.rukamustalampi.fi/

Matka Varsinais-Suomesta kohti Kuusamoa tapahtui tällä kertaa Mikkelin kautta ja ihan hyvästä syystä. Päästiin ensin pieniin häihin joiden hääparin olimmekin kutsuneet kanssamme mökkeilemään ja nauttimaan Kuusamon luonnosta.

Häiden takia mökille meno viivästyi auttamatta yön tunneille ja siksi oli ihana tunne kun huomasin hääjuhlassa tekstiviestin jossa kysyttiin halutaanko, että sänky mökillä pedataan valmiiksi! Mitä ihanaa luxusta!

Kuten jo mainitsin on Kuusamon alue meille jo todella tuttu. Minulle vielä tutumpi, niissä maisemissa olen käynyt jo pikkutyttönä. Jos ikinä ottaisin oman mökin, sen sijainti olisi itsestään selvää, täällä se olisi Kuusamossa järven rannalla omassa rauhassa…no nyt jo sieluni silmin näen miten sen mökin kalustaisin, mutta jospa pysytään kuitenkin asiassa.

Jostain syystä olin onnistunut saamaan kivuliaan jumin lapaluideni alle ja silloin tajusin mökillä, että tässä mökissä on yksi ihana lisä moniin muihin mökkeihin verrattuna ja se on ihan ehdottomasti lisäpalvelut. Mökistä on muutaman askeleen päässä (hoitola ei näy mökille, eikä
häiritse) hoitoa tarjolla http://www.rukamustalampi.fi/hieronnat-ja-hoidot tai jos ihan laiskottaa saa myös hieronnan omassa mökissä. Ja millaisen hieronnan, voi hitsi. Sinne meni se jumitus ja olo oli ihan mahtava. Ikävä kyllä minulla se jäi kertaan, johonkin se aika vaan mökillä loppui. Niin ja pitää vielä mainita, että kivoja tavaroita oli myös myynnissä, muutama ihanuus
pääsi kotiinkin asti. Sääli, kun en tajunnut kuvata myymälää.

Kuusamon alue on kasvattanut selvästi suosiotaan ja sen huomaa varsinkin lyhyillä reiteillä. Riisitunturin rääpäisy tai Pieni karhunkierros ovat hyvinkin suosittuja. Jos sattuu osumaan ns. huonoon aikaan saattaa niillä olla jopa paikkapaikoin ruuhkaa matkalla. Siksi en voi ymmärtää
miksi niin moni paikallinen kauppa esim. Rukatunturin juurella on kesällä suljettu. Urheilukauppojenkin ovia minun lisäkseni näytti moni muukin kiskovan.

Mites ne koirat täällä. Hyvin menee retkillä. Oikeastaan loistavasti. Jos olet ostamassa koiraa, mutta et vielä tiedä mitä, on Pieni karhunkierros paikka jossa niitä tapaa useita. Tämä siis hyvällä mielellä sanottuna. Yhtään huonosti käyttäytyvää koiraa en tänäkään vuonna reitillä
nähnyt, jos sellaiseksi ei lasketa meidän Vilperiä. Vilperi ei halua, että häntä kosketaan. Kiertää yleensä kaukaa kaikki vieraat ihmiset ja vain harva saa luvan tulla lähelle. Hajatteleva erakko, sellaiseksi olemmekin hänet nimenneet.

Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, kertokoon seuraavat kuvat meidän ihastuttavasta matkastamme taas Kuusamoon. Toivottavasti näistä on hyötyä varsinkin ensikertalaiselle kesällä Kuusamoon matkaavalle.

Ensin Mikkeliin häihin...

Miksi mennä Kuusamoon kesällä, siellä on aina kylmä...

Mökistä näkymä oli tämä Mustalammelle. Porot viihdyttivät meitä ikkunoiden alla.

Mökki ulkoota. Terassilla oli kiva istuskella kun päivällä oli ensin käynyt kiertämässä upeita nähtävyyksiä.

Makuuhuoneeseen mahtui mainiosti kaksi :-)

Tuonne yläparvelle piilotamme muutamaksi yöksi tuoreen hääparin. Siellä oli mainiosti tilaa vaikka olisi neljäkin nukkunut.

Jotkut varaa ihan oman sängyn...

Yleiskuvaa tilasta.

Loistavaa, vihdoinkin mökki jossa tämä on ajateltu! Usein ihmiset vain heittävät pullot roskiin jos autoon ei mahdu.

Tämä takka <3

Vilperi...aina niin matkassa mukana. Tottunut matkustaja autossa ja helppo seuralainen paikassa kuin paikassa.

Oulangan kanjoni

Pieni Karhunkierros

Myllykoski.

Ensimmäistä kertaa kierroksella päästiin samalla polulle porojen kanssa, hiukan jännitti miten Vilperi käyttäytyy mutta hyvin meni. Hän päätti seisahtaa tähän ja odottaa, että kaverit saa rauhassa mennä ohi.

Pieni Karhunkierron Pyöreä lampi. Kiva lepopaikka.

Vilperi nauttii pienestä tauosta :-)

Maisemia.

Tässä kierroksen tarkka pituus, siitä usein näkee olevan keskustelua. mekin siis päätimme sen mitata. Pieni kierros on mahtava paikka, tällä kertaa kiersimme sen kaksi kertaa kahden viikon aikana.

Kanjonin kurkkaus

Hiukan pidempi veneenlaskupaikka.

Huikeat maisemat.

Luonnon kauneutta.

Vilperi saa uida aina näillä reiteillä jos siihen vain avautuu mahdollisuus.

Hautajärveltä lähtee yksi Suomen kuuluisimmista patikkareiteistä Karhunkierros. Me olemme tämän jättäneet väliin ja keskittyneet muutamaan upeaan paikkaan sen varrella päiväretkillä, sekä tietysti Pieneen Karhunkierrokseen.

Lähdön jälkeen on tarjolla hiukan oudompi nähtävyys.

Rytiniva, tänne oli esteetön kulku.

Tässä yksi niistä maisemista ja paikoista Konttainen. Mutta mihin karkaa isäntä?

Mitkä maisemat ja mikä hiljaisuus.

Ulkomailla ne aina kehuvat auringonlaskulla...ei tässäkään ole valittamista.

Poroja Rukan maisemissa.

Riisitunturi. Hiukan erilaista maisemaa ja samalla voi vaikka piipahtaa Posiolla...lähes kaikki naiset ainakin arvaa jo miksi sinne on kiva suunnata matkansa ;-)

Lyhyiden reittien takia Riisitunturi on suosittu myös lasiperheiden keskuudessa, reippaammat voi tehdä pitempääkin kierrosta.

Karua kauneutta.

Riisiltä näkyviin maisemiin ei kyllä koskaan kyllästy, tänne pitää joskus päästä katsomaan ruska-aikana maisemia!

Riisitunturin ihana pieni järvi.

Soilun laavu, pieni tauko on aina paikoillaan.

Riisitunturi ja Vilperi nauttii tuulesta.

Koska tämä vaan on niin ihanaa! Käykää kokeilemassa, ette kadu. Perheen kesken Perhereitille ja isommille K18 lasku, jonne mekin taas suuntasimme. Ihanaa oli, märkää kivaa ja unohtumatonta!

Kuusamon järven ympärillä on myös loistava kävelylenkki.

Sieltä löytyy ulkomuseo.

Lehtitapetteja.

Vanha pirtti

Vanhoja esineitä oli mieletön kasa, kannattaa käydä kävelemässä ja kurkkimassa.

Ristikallio.

Pitkospuiden jälkeen alkaa nousu ylöspäin ihailemaan näitä maisemia.

Isoin porotokka joka tuli vastaan.