Muutama kuukausi kivuliasta aikaa kambodzassa... 2-4/2018

Tosiaan yhtenä päivänä kun heräsin mua oli purrut vissiin aika vaarallinen hämähäkki. Huomasin puremajäljen kun heräsin ja se oli aluksi tosi pieni, mutta se sattui paljon joka puolelta noin 15cm pureman ympäriltä, joten arvelin että se saattaa olla hämähäkin tai jonkun muun kuin perus hyttysen purema.

Muutaman päivän annoin sen olla ja kipu paheni hieman kokoajan, joten päätin käydä apteekissa. Apteekkari kertoi että kyseessä on tosiaan hämähäkin purema aivan varmasti ja hän antoi minulle kunnon lääkityksen seuraavaksi 5 päiväksi, vedin päivässä varmaan noin 20 pilleriä. Noin viikon jälkeen purema oli entistä kipeämpi ja puremajälki alkoi suurenemaan päivä päivältä suuremmaksi ja syvemmäksi. Lääkkeet eivät auttaneet.

Kavereiden kertomat kauhutarinat vaan pyörivät mun päässä ja muistot viimevuodelta kun kaveriani puri hämähäkki. Hämähäkin purema voi olla todella vaarallinen, jopa tappava. Sitä ei myöskään missään nimessä saisi ”puristella” vaikka se näyttää siltä että siellä on jotain sisällä. Hämähäkit voivat tosiaan myös munia ihon sisään... Siinä olikin sitten kiva miettiä että onko mun ihon sisältä tulossa vauva hämähäkki...

Lähdin sitten viimein kaverien tuputtamana klinikalle näyttämään haavaa kun kipu oli niin paha etten pystynyt kävelemään melkein viikkoon vaikka vedin vahvoja kipulääkkeitä paljon sekä vahvempia antibiootteja kuin mitä aluksi sain. Tämän jälkeen sitten ravasinkin siellä joka ilta puhdistamassa haavaa ja hakemassa lisää lääkkeitä. Antibiootteja vaihdettiin varmaan kolmesti ennen kuin siirryttiin suoraan suoneen pistettävään.

Mikään ei tosiaan näyttänyt auttavan enää, purema paheni vaan päivä päivältä ja kävellä en pystynyt moneen päivään kunnes sitten päätin et nyt saa riittää ja lähin sairaalaan. Siinä kohtaa reikä oli jo aika iso ja varmaan yhtä syvä ja hieman paksumpi kuin etusormeni. Tulehdus oli levinnyt koko yläjalkaani ja lantiooni. Ihoni oli musta ja punainen pureman ympäriltä.

Ne otti mutta heti sisään sairaalaan ja leikkaushuoneessa purema avattiin ja puhdistettiin ja sitten olinkin viikon kiinni sairaalassa, enkä saanut lähteä pois. Lääkäri sanoi sairaalassa että tulin juuri viime tipassa, jos en olisi tullut silloin, purema olisi pahentunut niin pahaksi että minut olisi varmaan lennätetty suoraan suomeen tai olisin viettänyt sairaalassa ehkä jopa kuukauden. Nyt selvisin sentään ”vain” viikolla sairaalassa.

Kuva ikkunasta, kivat maisemat

Tästä eteenpäin en suosittele kuvia HEIKKOHERMOISILLE!

Ja nyt ehdottomasti suosittelen kaikille että ottakaa matkavakuutus jos lähdette ulkomaille! Minulla on Ifiltä vuoden ympäri matkavakuutus mikä kattaa maksimissaan 45 päivän matkat, joten otin sen lisäksi vielä määräaikaisen matkavakuutuksen. Määräaikainen vakuutus Ifiltä on tosi hyvä, jos saavun takaisin suomeen ennen kuin vakuutukseni loppuu, koska saan siitä loppu ajasta sitten rahat takaisin. Molemmat vakuutukseni sisältäen matkatavarat maksoi yhteensä noin 270€ tammikuusta huhtikuun viimeiseen päivään. Soitin ifin kansainväliseen numeroon kun purema tuli ja sieltä vastattiin heti sekä neuvottiin miten minun kannattaa toimia. Numeroon voi siis soittaa koska vaan.

He ehdottivat myös että jos haava pahenee niin paljon, että haluan jonkun suomalaisen kanssani sairaalaan katsomaan että saan oikeanlaista hoitoa, se onnistuu, mutta en kokenut sitä tarpeelliseksi. Klinikka maksuista sain rahat takaisin noin kahden viikon sisällä kun olin lähettänyt kuitit sinne. Sairaalassa puhuin myös muutamaan otteeseen vakuutusyhtiön kanssa ja minulle soitti myös suomalainen lääkäri ja hän sekä lääkärit sairaalassa arvioivat tilanteeni ja sen mukaan hoitoani jatkettiin. Vakuutusyhtiöni lähetti suoraan sairaalaan maksusitoumuksen, joten minun ei tarvinnut käyttää rahaa siellä senttiäkään. Luojan kiitos minulla oli siis vakuutus, se helpotti tätä tuskaa ja stressiä paljon.

Kuva ei ole pahimmasta tilanteesta, en pystynyt katsomaan haavaa ennenkuin pari päivää oli kulunut

Sairaala oli todella siisti, huoneessani oli ilmastointi, jääkaappi, hyvä lämmin suihku ja mukava sohva jos joku toinen halusi yöpyä myös huoneessa. Huone oli myös aika iso, verrattavissa hotellihuoneeseen. Siivooja kävi joka aamu ja ruokaa tuotiin kolme kertaa päivässä. Ruoka oli ihan ok, mutta joka päivä se oli melkein samanlaista ruokaa joten viimeisinä päivinä en pystynyt sitä enää syömään. Ruoka tuli jostain lähellä olevasta ravintolasta.

Joka aamu seitsemän jälkeen huoneeseeni saapui lääkäri sekä hoitajia arvioimaan haavani parantumis tilanteen sekä he miettivät miten hoitoani jatketaan ja millä lääkkeillä. Haava puhdistettiin sisältä ja ympäriltä joka aamu, ja se
sattui todella paljon joka ikinen kerta... Sain infektio piikkejä lihakseen sekä kipulääkkeitä, sekä otin pillereitä myös kipuun. Tipassa tuli antibiootit ja olin siinä kiinni koko viikon. Hoitajat kävivät huoneessani muutaman tunnin
välein aina ja joku hoitajista oli kerroksessa kokoajan 24/7, jos jotain tarvitsi. Hoitajat olivat todella mukavia ja hyviä, ainoa asia mikä välillä häiritsi oli se, että osa heistä ei osannut puhua sanaakaan englantia. Välillä se oli hieman pelottavaa, kun en ollut varma mitä tapahtuu seuraavaksi tai että ymmärsivätkö he varmasti mitä sanoin.

En osaa yhtään sanoa paljonko koko sairaalakeissini olisi maksanut ilman vakuutusta, mutta uskon että se olisi varmasti ajanut minut vararikkoon. Haavan puhdistus operaatio ja lääkkeeni maksoi joka kerta klinikalla jossa kävin ennen sairaalaa, hieman yli tai alle 30€. Riippuen hieman mitä tehtiin, kauanko olin siellä ja mitä lääkkeitä sain. Hoitotoimenpiteet eivät maksaneet melkein mitään sekä laastarit jne ovat melkein ilmaisia. Vahvat kipulääkkeet ja antibiootit ja kaikki mahdolliset muut lääkkeet mitä sain maksoi jonkin verran, mutta onneksi minun ei tarvinnut siinä
rahasta huolehtia vakuutukseni takia.

Tämä kokemus oli kyllä todellakin mieleenpainuva kokemus, en ikinä unohda kuinka paljon tunsin kipua kun purema oli pahimmillaan, en ikinä yleensä itke, mutta kun sitä puhdistettiin ja avattiin, itkin kuin pieni vauva joka päivä!! Mutta nyt tosiaan ollaan jo paremman puolella.

Pääsin sairaalasta muutamia päiviä sitten vihdoin ulos, noin viikko vielä on parantumisaikaa joten en saa juoda, uida tai rasittaa itseäni ja täytyy muistaa vetää lääkkeitä vielä jonkin aikaa ja pitää avohaava puhtaana, ettei infektio uusiudu. En tosiaan toivo tätä kokemusta kenellekään ja toivon että tämä jää minullekin vain yhdeksi kivuliaaksi ja mielenkiintoiseksi kokemukseksi elämäni aikana.

Moni on kysynyt mikä hämähäkki mahtoi olla kyseessä, mutta siihen en osaa vastata.