NORRSKATA

Hiukan tietoa tästä ihastuttavasta saaresta.

Vuoden 2008 loppuun saakka Norrskata oli Korppoon kunnan toiseksi suurin saari Kyrklandet-pääsaaren
jälkeen, sekä kunnan pohjoisosan kuntakeskus. Norrskatan tärkeimmän liikenneyhteyden muodostavat maantielautat jotka liikennöivät useita kertoja päivässä Korppoon, Houtskarin ja Norrskatan välillä.

Norrskatan saaressa on alle sata vakituista asukasta, mutta kesäisin väkiluku moninkertaistuu kesävieraiden myötä. Norrskatassa asui vielä 1950-luvulla yli 600 asukasta.

Norrskatassa on ollut aiemmin kaikki kirkonkylän palvelut: saaressa on toiminut oma koulu, posti, pankki, apteekki, leipomo, useita kauppoja, evankelisluterilainen kappeliseurakunta jossa oli oma pappi, helluntaiseurakunta, VPK, nuorisoseura, poliisi, kätilö/terveydenhoitaja, täysihoitola Abbortorpet, sekä Lennart Wilkmanin
veneveistämö. Maantie (11 km) Norrskataan rakennettiin vuonna 1932, jolloin saaressa oli jo useita autoja ja traktoreita.

Norrskatan kirkko rakennettiin 1932-1934 ja erillinen kellotapuli kirkon yhteyteen 1955.

Saarella sijaitsevan Alexandra's-vierasvenesataman yrittäjät ovat ajautuneet ristiriitatilanteeseen Paraisten kaupungin kanssa. Yrittäjien kaupungilta vuokraama laituri upposi viime syksynä, eikä kumpikaan osapuoli koe olevansa korvausvelvollinen. Tilanne on johtanut siihen, että sekä ravintola että kesäkauppa pysyvät toistaiseksi suljettuina.

Vuonna 2008 Antti Aarnio-Wihuri osti kyläkoulun Korppoosta. Kyläkoulu on rakennettu vuonna 1954. - Se on suoraan sanottuna hyväntekeväisyyttä. Koulu tulee kyläläisten yhteiseen käyttöön, kaarinalainen Aarnio-Wihuri kuvailee ostoperusteitaan. Aarnio-Wihuri lupautui kaupassa siihen, että kyläyhdistys saa jatkaa koululla toimintaansa seuraavien kymmenen vuoden ajan, kuten myös koululla asuva yksityinen vuokralainen sekä Nauvon Osuuspankki ja posti.- Saarelaisilla ei olisi välttämättä ollut jatkossa enää yhteisiä tiloja, jos koulu olisi mennyt toiselle ostajalle. Vaikeahan sitä on tällaisissa kohteissa sanoa, mikä on ylihintaa. Tarjosin sen, minkä katsoin kohtuulliseksi ja se hyväksyttiin. Ei tästä kaupasta voi laskea tuottoa, se on huono bisnes, Antti Aarnio-Wihuri toteaa naurahtaen. Kaksikerroksisen, rapatun koulurakennuksen lisäksi Aarnio-Wihurin omistukseen siirtyy pieni talousrakennus ja vuonna 1984 rakennettu rakennus, joka on nyt palokunnan käytössä sekä 5 700 neliön kokoinen tontti. Koulurakennuksen yläkerrassa on kolme asuntoa.

Hauska nähdä miten koululle nyt vuonna 2018 käy?

Matka kohti Norrskataa alkoi uuden vuoden aattoa edeltävänä perjantaina. Oli mahtavaa, kun olimme saaneet mahdollisuuden vuokrata mökkiä ja juuri uutena vuonna, koska koiramme Vilperi on erittäin ääniarka. Maisema joka näkyi ikkunoista ei kyllä kertonut mitään siitä, että nyt olisi oikeasti vuoden vaihde. Vettä tuli taivaalta samaan tapaan kuin olisi ollut juhannus, ilmakaan ei paljoa kylmempi ollut.

Kun kesävieraat poistuvat saarelta se hiljenee mukavasti siihen, että on ihanaa vain kävellä pitkin saarta tai istua alas hiljaisuudessa hyvä kirja seuranaan. Näissä maisemissa lepää kyllä koko sielu.

Saaristoon matkaamiseen joutuu käyttämään aikaa lossijonoissa, mutta tähän aikaa vuodesta ei nuo jonot kyllä ole jonoja ja liikkuminen käy nopeasti. Voin lämmöllä suositella jokaiselle tätä paikkaa jos hakee itselleen rentouttavaa mökkilomaa, pakkasen turvin olisi tietysti mahdollista myös vaikka pilkkiä. Toivottavasti myös vierasvenesataman ja Paraisten kaupunki pääsevät sopuun, että veneilijät voivat taas poiketa varsin ihastuttavassa vierasvenesatamassa.

Nyt tervetuloa Norsskataan sekä myös pienelle piipahdukselle Korppooseen :-)


Vilperi on valmiina lähtöön. Ihana takki päällä on lämmin olla eikä vanhuksen lihakset kipeydy niin paljoa.

Lossimatkaa tulossa. Muutama muu oli meidän lisäksemme, mutta lähes tyhjä lossi kyllä oli.

Korppoon kirkko

Ihana Hjalmar`s. Kannattaa poiketa käymään ja nauttia ihan mahtavasta ruuasta. Tällä kertaa otimme ihan lounaan, emmekä jostain syystä jääneet terassille istumaan. Lounas oli ehdottomasti yksi parhaista, palvelu oli loistavaa ja gluteeniton ruokavaliokin oli huomioitu. Kesällä tiedän, että terassille ovat karvajalat erittäin tervetulleita. Koira/t saavat varmasti yhtä hyvää palvelua kuin me omistajatkin.

Juhannus...ei kun vuodenvaihde :-( Tässä odotellaan jo Norrskatan lossia.

Kotokolo

Vilperi vaan rakastaa vettä, joten olihan sinne päästävä vaikka kylmää olikin.

Norrskatan ihastuttava pikkukirkko, kirkon takana on kellotapuli.

Upeat maisemat ja kaunis aurinko.

Rauhallista maisemaa.

Kuvan laatu hiukan kärsi. Oli kuitenkin ihanaa nähdä, että tämä musta joutsen ei joutunut uimaan yksin.

Vierasvenesatama.

Vierasvenesataman vieressä pysähtyy yhteysalus.

Hyvää Uutta Vuotta 2018!