SUOMUSSALMI JA HOSSA
KESÄ 2020

Matka kohti Suomen nähtävyyksiä alkoi varhaisena lauantai aamuna. Tällä kertaa lomapaikaksemme oli valikoitunut Suomussalmi. Olemme muutamaan kertaan ajelleet ohi ja todenneet, että on tosi kaunis paikka, niinpä etsimme mökin alueelta ja tarkoitus oli päästä tietysti näkemään myös Hossassa. Koska Varsinais-Suomesta on matkaa Suomussalmelle n.800km, on matkan aikana pysähdyttävä, jos ei oman nälän, niin ainakin koirien takia.

Jämsässä tulee usein pysähdyttyä samalle bensa-asemalle, koska se on siisti ja siellä on aina ollut tarjolla tuoretta leipää. Niinpä tälläkin kertaa matkan ensimmäiseksi pysähdyspaikaksi valikoitui Neste Länkipohja Jämsässä. Tälläkään kerralla se ei pettänyt. Hyvä palvelu ja tuoreet leivät. Käytiin vielä loman loputtua samassa paikassa, kun kerran ohi ajettiin ja
silloin nautittiin kahvin kanssa ihanat makeat leivonnaiset.

Kun matkaa koirien kanssa on aina vastassa se sama ongelma kuumalla kesäpäivällä, että missä voisi sitten syödä. Monesti se syöminen vie kuitenkin aikaa jonkinkin verran, eikä koiria voi jättää kuumaan autoon. Onneksi tänä päivänä alkaa olemaan jo niin, että yleensä aina terassit ottavat koiria vastaan. Olin ollut jo etukäteen yhteydessä Satamaravintola Laivuriin joka löytyy Pielavedeltä. Siellä oltiin erittäin avoimia koirien viemiseen terassille. Tällä kertaa me jätimme koirat kyllä autoon, kun sää olikin sen verran viileää. Sai syödä rauhassa ja Remu sai harrastaa houdini temppuja autossa. Palataan tähän hiukan myöhemmin. Koiraihmisille ja totta kai muillekin hyvä
vinkki siis pysähdyspaikasta ja oli muuten hyvä pitza! Niin ja kurkatkaapas miten hassuja nimiä olivat niille keksineet https://www.laivuri.fi/ruokalista/ Vatsa täynnä kohti Suomussalmea ja paikallista K-kauppaa sekä Alkoa, johon
olimme tilanneet jo valmiiksi haluamiamme tuotteita, mahtava palvelu muuten sekin palvelu. Saa alkoholijuomat valmiina laatikossa, ei tarvitse kuin maksaa ostokset.

Satamaravintola Laivurin hyvä pitza

Mökillä meitä odotti kiva yllätys. Mökin isäntä oli muistanut meitä paikallisilla tuotteilla. Saimme tavata isäntää pari kertaa lomamme aikana ja samalla saimme kuulla Suomussalmesta lisää. Niin nähtävyydet kuin myös paikalliset yrittäjät tulivat tutuiksi. Näin siis tiesimme juoda Raatteen limua, ostaa Suomusalmella tehtyä karkkia ja tulihan sitä Ämmän leipää vietyä kotiin ihan jäätävä määrä (rakastuin heidän rieskaan!) ja kahvillakin käytyä. Karkkitehtaasta lisää juttua täältä https://www.finnsweet.fi/fi/tehtaamme/ ja Ämmän leivän myymälän yhteystiedot löytyy täältä https://www.ammanleipa.fi/ heillä on tosi kiva terassi ihan järven rannalla, siinä on mukava ottaa hetki aikaa itselle ja nauttia joko ruokaa tai kahvit. Niin ja koirat ovat sielläkin tervetulleita. Osta Suomalaista! Itse aina pyrin tutkimaan alueen tarjontaa, mutta tälläkin kertaa tuo karkki asia yllätti minut täysin.

Tervetuloa <3

Miksi tätä ei saa meidän kaupasta :-( Tämä on siis Ämmän leivän rieska

Parin laiskottelupäivän jälkeen oli aika lähteä kohti Hossaa. Päätimme aloittaa tutustumisen alueeseen ajamalla auto luontokeskuksen parkkipaikalle ja lähtemällä kävelemään siitä Huosiuksen huikkosen kierrokselle. Reitin vaihteleva maisema oli kyllä ihan mahtava. Vaikka kesä 2020 oli suosittu Suomen matkailuun, oli reitti yllättävän hiljainen. Hossasta riittää reittejä jokaisen makuun ja muutama on myös samalla pyöräreitti. Itse suosin retkiä miettiessäni luontoon.fi sivustoa josta saa vinkkejä ja neuvoja. Ensikertalaisille ja mikä ettei konkareillekin suosittelen lukemaan sivuilta https://www.luontoon.fi/retkietiketti sivun.

Tästä se lähtee

Sitten oli vuorossa Raatteentie. Tämä nähtävyys kertoo yhdestä Suomen talvisodan ratkaisutaisteluista. Suomussalmelle hyökänneiden neuvostoliittolaisten joukkojen tehtävänä oli katkaista Suomi. Suomalaiset sotilaat kuitenkin saavuttivat merkittävän torjuntavoiton ja saivat valtavan määrän erilaista sotasaalista. Taistelua kuvattiin helvetiksi ja tieto levisi kuvineen ympäri maailmaa. Alueelta löytyy museo sekä ulkoilu alue. Ulkona on luontopolkuja joiden varsilta löytyi kylttejä ja muistoja sodasta. Lisäksi löytyy muistomerkki sekä tykkejä ja muuta sotaan liittyvää materiaalia. Kierroksien jälkeen on mukava pysähtyä kahville kahvilaan. Kävelimme koirien kanssa ulkokierrokset ja kahvilaankin olisi terassille voinut koirat hyvin viedä. Museosta en tiedä, olisiko sinne saanut koiria mukanaan.

Nyt piti sitten löytää Kokalmuksen kierros joka oli kuulemma 14km joka osoittautui kyllä vain 13km pitkäksi. Matkamme alkoi Hossalaislammin parkista. Jos haluaa syödä eväitä vasta kierroksen jälkeen, kannattaa jättää auto Pitkähoiluan parkkipaikalle, siinä on vieressä kiva tulipaikka. Askeleet lähti kohti Muikkupuron laavua. Ihan mahtava paikka! Miten kaunis ja kirkas vesi virtasi purossa. Vesilinnut uiskentelivat poikastensa kanssa ja metsän hiljaisuus vei sydämen. Hyttysiä tässä kohtaa oli todella paljon, onneksi olin koirien kuonot sivellyt öljyllä ja omat hyttyskarkottimet häätivät verenhimoisia pois iholta. Maisema vaihtui kierroksen aikana. Puolet matkasta olisi onnistunut hyvin lenkkareilla, mutta loppumatkasta se ei olisi ollut enää mahdollista. Lipposen salmi tuntui olevan kaikista pysähdyspaikoista suosituin, eli jos haluaa evästää tulilla rauhassa kannattaa valita jokin toinen pysähdyspaikka. Matkalla oli upeita hiekkarantoja, joissa olisi voinut hyvin pysähtyä uimaan ja nauttimaan kesän ihanasta ilmasta. Mielestäni Ala-Valkeisesta Kokalmukselle oli reitin ehdottomasti kaunein maisema. Pyöräilijöitä (ja pari lenkkeilijää) näimme tällä matkalla kävelijöiden lisäksi. Silmiinpistävää oli, että miksi vain 1 pyöräilijöistä joille annoimme tietä, kiitti meitä?

Puhdas Suomen luonto

Niin kaunis maisema katsoi sitten eteensä tai taaksensa

Läheltä mökkiämme löytyi vanha mylly. Saimme tipsin tästä paikasta mökkimme isännältä ja olihan se käytävä katsomassa. Mylly oli saanut vuonna 2019 uuden pärekaton. Mylly on rakennettu 1900 luvulla. Nyt myllyn kuntoa ollaan selvästi korjailemassa.

Tuli poikettua myös Suurpetokeskuksessa ja Kuusamossakin. Suurpetokeskus oli suosittu kohde varsinkin lapsiperheillä. Oma ryhmämme oli erittäin suuri ja siksi ehkä eläinten näkeminen oli hiukan haastavaa. Poluilla oli erittäin paljon sateen jäljiltä kuraa ja lammikoita. Lasten mielestä ne lammikot voittivat eläinten katselun.

Maukkaan näköisiä kävijöitä

Värikallion kaarros. Tämä päätettiin pitää kolmantena ja viimeisenä kierroksena tutustumisessa Hossaan. Kierros kannattaa tehdä vastapäivään. Kilometrejä kierrokselta tulee n.8, jos ei lähde samalla myös Julma Ölkylle kävelemään. Kierros oli helppo ja pysähdyspaikat sijaitsivat kivoissa paikoissa. Itse värikallion eteen rakennetulle laiturille emme vieneet koiria vaan jätimme heidät ennen siltaa olevaan metsään ja kiinnitimme heidät puuhun. Värikallion vieressä oli iso tulipaikka jossa oli myös tilava katos jossa sielläkin oli oma tulipaikkansa. Tauon jälkeen olikin sitten vastassa kierroksen ainoat kunnon rappuset. Rappujen jälkeen oli kyltti nähtävyys, kannattaa poiketa polulta. Polku vie aivan rinteen reunaan ja suoraan vastapäätä värikalliota, maisemat olivat hienot. Kaiken kaikkiaan Hossa jätti kivan fiiliksen. Polut olivat hyvin merkattuja, kuten ne lähes aina Suomessa ovatkin. Maisemat olivat jokaisen kävellyn askeleen arvoisia ja tilaa riitti jokaiselle.

Osittain polku oli erittäin helppokulkuista

välillä oli rappusia ja pitkospuitakin

Koirat kiinni puuhun. Remu otti perinteisen vahtimispaikkansa ja Vilperi jää odottamaan että jos kuitenkin pääsee mukaan

Kaikkien koirien tassut ei tästä tykkää

Löydätkö hahmot?

Värikallion viereinen tulipaikka

Koska olimme löytäneet niin kivan mökin, vietimme tietysti myös siellä lomallamme aikaa. Mikä oli viettäessä. Emme ole koskaan niiden n.20 vuoden aikana joina olemme mökkejä vuokranneet olleet niin hiljaisessa paikassa. Kalaakin nousi järvestä mukavasti ja mökki piha-alueineen oli erittäin viehkeä. Meillä mökki oli Virsuniemi. Merjanlahden mökeillä on oma nettisivu http://www.merjanlahti.palvelee.fi/ varauksen teimme Lomarenkaan sivujen kautta, mistä olemme suurimman osan mökeistämme muuten löytäneetkin https://www.lomarengas.fi/mokit/suomussalmi-piispajarvi-virsuniemi-9896 Virsuniemen mökki oli enemmänkin kuin tilava meille kahdelle ja koirillemme. Isona plussana tästä mökistä nostaisin muutaman asian. Ensinnäkin kukat! Ihanaa että mökillä on eläviä kesäkukkia ulkona. Paikka oli siisti ja kodikas, rantasaunan löylyt olivat uskomattomat. Katiskat saimme lainaksi, iso kiitos siitäkin. Myös omistajan vinkit olivat loistavia, tunsimme itsemme tervetulleiksi. Myös muutakin oli ajateltu. Vaikka mökissä oli sisä wc oli tarjolla myös ulko wc, jossa oli muuten hauska taulu. Terassilta löytyi kalusteet ja siinä me istuimmekin liki joka ilta nauttien Suomen kesästä. Kaasugrilli, niin harvinaista mökeillä. Ymmärrän sen hyvin, olen kuullut että niitä rikotaan, mutta täällä saimme grillata. Ja koska järvi soi antejaan oli mahtavaa että pihalla oli myös savustin.

Mökki ja savustin joka oli ihan loistava

Miten kauniit voi olla maisemat

Järveltä kuvattuna. Kesämaisemaa kauneimmillaan

Niin nätti wc

Joskus kannattaa olla ajoissa hereillä tai valvoa myöhään

Vilperin saalis

Vilperi ja Remu tahtoivat selvästi soutamaan

Merjanlahdella on useita erilaisia mökkejä vuokrattavana. Sain omistajalta luvan käydä kuvaamassa myös naapuri mökkimme, kun se sattui mukavasti olemaan yhtenä päivänä muutaman tunnin vapaana. Se oli tämä mökki http://merjanlahti.palvelee.fi/piispanhiippa vitsi että se oli söpö! Vaikka mökki oli meidän mökin vieressä oli kummassakin mökissä hyvä oma rauha.

Täälläkin kauniita kukkasia ja löytyi myös grilli

Kalastamisesta. En tiedä kuinka moni lukijani kalastaa, mutta pakko kertoa. Ensinnäkin tällä mökillä järvessä oli otettavaa, mutta koska kalastaminen on kivaa ei se katiska yksin riitä, pakkohan sitä on kokeilla kalaonnea myös virvelillä. Me ostimme juuri ennen lomaa Suomalaiset Norolan vieheet. Tilasimme sarjan missä oli sekä uistimet (3kpl) että ruohikkouistimet (3kpl). Ensimmäinen kokemus heitoista oli kun soudimme järvelle ensimmäistä kertaa ja heitimme virvelit veteen. Muutamien minuuttien jälkeen sitten nyki. Tavallisella punaisella nousi komean kokoinen hauki ja ei mennyt kuin hetki kun ruohikko kuvalla, sekin punainen, nousi toinen hauki. Täytynee tilata myös talvikalastukseen uudet pilkkikuvat! https://norolan.com/?fbclid=IwAR25f-DGLnX6a7tYwSxAoI9zqGY74iGYw8dv0cCapw-jVmuVyJTpax7UTlQ

Ei voi kuin kiittää niitä monia jotka tekivät tästäkin kesästämme ihanan. Mikään näistä kertomukseni yrityksistä ei ole mitenkään sponsoroinut meidän lomaamme, eli maksetusta mainonnasta ei ole kysymys. Ai niin ja se houdini! No meidän Remu oppi pääsemään turvavyöstään irti jo alle vuoden vanhana. Niimpä hän harrastaa sitä muutaman kerran matkan aikana, noin niin kuin vahingossa, uskokoon kuka haluaa. Tällä matkalla hän taisi irrottaa vyön mennessä 5 kertaa ja tullessa 4. Nyt hän keksi uuden harrastuksen, hän kiipesi meidän poissa ollessa kuskin paikalle. Voi Remua!

Tässä, olkaapa hyvät muutama temppu häneltä :-)

Miten niin en voi ajaa?

Olen vapaa!!!!!!!

Miksi se nyt sitten suuttui?

Miten niin loma loppui?

Kesäloma Suomussalmella on ohi. Paljon jäi näkemättä ja kokematta, mutta aina täytyy jättää seuraavaan kertaan. Päästettiin muuten pari ämpärillistä apporaa pois katiskoista viimeisenä iltana, siellä ne odottaa kalastajiaa.