Phnom Pehn 2/2017

Phnom Penh, rajulla historialla varustettu pääkaupunki, mutta kaunis paikka siitä huolimatta.

Phnom penhiin saavuin aamuyöstä kun "nukkuma bussi" jätti minut bussiasemalle jolta löysin tieni hotellille tuktukilla.

Täällä tuktukilla liikkuminen on todella halpaa, lyhyemmät matkat ovat muutamia dollareita ja jos haluaa kaupungin ulkopuolelle hinnat ovat 10-20$, ja kaupunki on siis suuri.

Ensimmäisessä hotellissani oli upea ravintola ja uima-allas korkean rakennuksen katolla, ja muutenkin oli todella laadukas hotelli.

Kun oltiin taas asetuttu uuteen kaupunkiin, oli aika mennä katsomaan kaupunkia.

Pääsin ensimmäistä kertaa ampumaan ak47, se oli hauskaa!! Tämän jälkeen vähän rankempiin paikkoihin, saavuin killing fieldseille. Alue oli teloitusalue kansanmurhanaikana ja tältä alueelta on löydetty ruumiita 9 000, Pol potin ja kommunistisen vallankumouksen yrityksen johdosta. Koko Kambodzan alueella tapettiin silloin arvioituna 2-3 miljoonaa ihmistä...

Aluelle tuotiin rekkalasteittain ihmisiä kidutettavaksi, teloitettavaksi ja kuolemaan työntekoon. Niin miehiä, naisia sekä lapsia. Ja jos yksi perheenjäsen tapettiin, piti koko perhe tappaa. Mottona oli "parempi tappaa yksi vieton kuin antaa yhden selvitä". Tämä tapahtui noin 40 vuotta sitten, sitä on vaikea uskoa todeksi miten jotain tämänlaista on voinut tapahtua niin vähän aikaa sitten.

Killing fieldsin jälkeen menimme Toul Sleng vankilamuseoon, vanhaan kouluun jossa tapettiin samasta syystä noin 17 tuhatta ihmistä joista noin 2 tuhatta oli lapsia. Alueella näki todella paljon kuvia teloitetuista jotka numeroitiin ja kuvattiin sekä syyllisistä tähän tapaukseen. Siellä oli myös kuvia kuolleista ja kidutustavoista, mutta mistään kuvista ei saanut ottaa kuvia.

Molemmissa esityksissä sain kuulokkeet joissa tästä hirmuteosta selvinnyt mies kertoi tapahtumien kulkua. Molemmat paikat olivat todella surullista nähtävää. Liput kumpaankin paikkaan sisälle oli 6$.

Saimme päiväreissuksi mahtavan tuktuk kuskin jonka kanssa ystävystyimme ja menimme hänen ja hänen kavereiden kanssa vielä illalla juomaan ja syömään.

Vankien piti noudattaa näitä sääntöjä

Seuraavina päivinä tuli nautittua kauniista kaupungista, hyvästä ruuasta ja kävin myös jossain uimapaikassa. Alunperin piti mennä Phnom Penhin isoon vesipuistoon mutta se oli valitettavasti ollut jo pari kuukautta suljettuna. Yhtenä iltana eksyimme myös vahingossa kavereiden kanssa johonkin ilmaiskonserttiin jossa oli monia eri esiintyjiä. Paikan päällä oli paljon paikallisia.

Yöelämää ja tosi hyvää yöelämää täältä myös löytyi jonkin verran!
Viimeisenä päivänä päätimme lähteä isoon eläinpuistoon. Siellä oli paljon eläimia vapaana, mutta monia myös häkeissä...
Sama tuktuk kuski johon tutustuimme kiersi alueen kanssamme ja hänellä oli myös hänen lapset mukanaan. Saimme koskea eläimiä ja ruokkia niitä. Alueella kiertelimme rauhassa ja saimme siellä aikaa kulumaan noin 7h. Lippu alueelle maksoi 5$.
Matkalla eläintarhaan huomasi, että heti kun poistui kaupunkialueelta, näki myös Kambodzan rajua köyhyyttä.
Paikallinen ystävämme sanoi, että pääosin rikkaat asuvat kaupungissa, köyhät kaupungin ulkopuolella, mikä on tietenkin selvää.

Seuraavaksi pääsen vihdoin rantalomakohteeseen Sihanoukvilleen.

Nyt on lähes pari viikkoa mennyt enemmän kaupunkikohteissa eikä aurinkoa ole tullut otettua paljoakaan.

Ruokien hinnat ovat olleet Phnom Penhissä hieman korkeammat, ruoka ja juotava ovat olleet yhteensä noin 4-6$. Kalja on paljon halvempaa täällä kuin esimerkiksi Thaimaassa, happy hour aikaan kalja on 0,50$.

Phnom Penhissä turistikohteiden pääsyhinnat ovat olleet aika korkeita. Muutamia kohteita jätin näkemättä tämän takia, esimerkiksi kuninkaalliseen palatsiin olisi maksanut sisään 10$, ja kun itse olen reppureissaamassa, on se aika korkea hinta mielestäni.

Sitten yöbussiin ja huomenna löydän itseni Sihanoukvillestä!