Tukkilaiskisat Käylässä

Ihastuttava Käylä. Näillä sanoilla tämä kirjoitus on ihan pakko aloittaa.

Käylässä on tukkilaiskisoja järjestetty jo 30 vuotta (2022).

Ensimmäinen kokemukseni kisoista oli liki 15 vuotta sitten. Tuolloin kesälomalla satuttiin ajelemaan ohi kisapaikasta ja olihan se pakko pysähtyä nauttimaan upeasta tapahtumasta. Toinen kerta oli viitisen vuotta sitten. Kesä oli kylmä ja vettäkin välillä vihmoi, mutta tunnelma oli lämmin.

Nyt oli siis kolmas kokemus kisoista, olipa mukavaa päästä mukaan juhlavuoden tunnelmiin!

Tapahtuma on suosittu ja sen aisti heti lähestyessä Käylää.
Parkkipaikkojen sijoitteluun oli selvästi nähty vaivaa, liikenteen ohjaajat olivat heti paikalla neuvomassa. Ihmismassa valui kohti lippupistettä ja etsimään itselleen mahdollisimman hyvää istumapaikkaa kisakatsomoon.

Auringon helliessä ja muutaman hetkessä kuivuvan pisaran laskeutuessa kuuntelin ihastuneena tilaisuuden puhujia ja mietin, että olisipas kiva paikka asua tämä Käylä! Talkoovoimin toteutettu tapahtuma, iloisia ihmisiä ympärillä, jutustelua siellä ja täällä sekä haaveita ja ideoita alueen kehittämiselle. Hienoa KÄYLÄ! Tällaista tunnelmaa ja kylää ei luo yksi ihminen vaan sen tekee koko kyläyhteisö.

Mutta palataanpas nyt itse kisoihin ja niiden tunnelmiin.

Lajeina tukkilaiskisoissa on tukkilaismaraton, rullaus, tukkilaisvala sekä päivän kruunaava koskenlasku. Tukkilaismaratonilla miehet, kyllä tänä vuonna oli paikalla kisaajina vain miehiä, toivottavasti naisetkin
lajista innostuvat (muistaakseni edellisellä kerralla kisoissa olisi ollut pari nuorta neitosta).

Tukkilaismaratonin seuraaminen on tosi kivaa, yleisö antoi taputuksia ja huudeltiinkin välillä kisaajille hyväntuulisesti, no kun kisaajatkin huutelivat yleisölle. Eli tosiaankin tämä on yhteisöllinen tapahtuma, johon meidät turistitkin otettiin hienosti mukaan.

Maratonissa on erilaisia osuuksia. Soutu, sauvonta, puomillajuoksu, rullaus ja sestominen. Ja jotta ei olisi liian helppoa pitää vielä jaksaa juosta keskellä metsääkin pieni pätkä. Jos on kovasti kastunut kisassa, ei viimeinen osuus ole varmasti
kovinkaan helppo, kuten ei varmasti yksikään kisan lajeista.

Rullaus tukilla on miehistä taistelua, jossa kisaajat eivät pysty välttymään kisakaverin pieneltä kiusanteoltakaan. Sanan mukaisesti tukin päällä rullataan jaloilla.

Tämän nopeahkon kisan perään oli mahdollista osallistua vielä tukkilaisvalaan. Tukkilaisvala näyttää katsomosta käsin ehkä helpolta, mutta tasapaino, jonka kisa vaatii, on kaikkea muuta kuin helppoa.

Jos kisan seuraamisen jälkeen mietityttää, että olisikos itsestään kisaajaksi, voi tukkeja käydä hiukan kokeilemassa. Toivottavasti uusia innokkaita kisaajia löytyy kummastakin sukupuolesta, ettei tämä upea tapahtuma loppuisi.

Ahkerat talkoolaiset työn touhussa

Ensin soudetaan

Näyttää helpolle...onko?

Tasapainoa tämä kyllä vaatii!

Märät tossut ei haittaa menoa

Testataan kumpi tippuu ensin

Kuka eka?

Tukkilaisvala

Tukkilaisvalan hörppäys, nyt onnistui

Tänne on myös koirat tervetulleita. Moni halusi rapsuttaa ja ette arvaa kuinka kivaa kun kaikki taputti minulle (olikohan se niin vai kisaajille :D )

Ensimmäisen kerran, kun itse olin paikalla kisoja seuraamassa näkyi kisaajilla kivoja tukkilaishenkisiä vaatteita. Ikävä kyllä tällä kertaa niitä ei ollut tarjolla. Saappaat taitavat olla painavat kisoissa, ja niinpä tennistossut näyttivät olevan mieluisampi vaatetus.

Ehkä seuraavana vuonna kisojen ohessa on haaste katsomolle osallistua tapahtumaan ajanmukaisilla vaatteilla. Meidät vierailevat turistitkin voisi yrittää innostaa mukaan vaikka pienellä kisapalkinnolla.

Kisojen aikana saimme ihailla myös upeita vanhoja kulkupelejä, jotka suorittivat ohiajon kisapaikalla. Mukava lisä mukavaan tapahtumaan.

Niin hienossa kunnossa!

Punainen paholainen

Historian havinaa ja kuten aina sai vanhat kulkuneuvot ja laitteet ilahtuneet ihmiset ihmettelemään

Kisan viimeinen osuus, eli koskenlasku suoritettiin tien toiselle puolella ja matka kävi kohti Leenan koskitupaa. Tällä kertaa oli koskenlaskuun saatu myös hiukan erilaisempaa viihdettä, kun Käylän omapoika laski kosken suksilla kilpailijoiden jälkeen ja eipä perässä laskevat naisetkaan heikommiksi jääneet, kun näyttivät mistä se subbailu on alkunsa saanut, etkö tiedä, no se on ihan selvästi alkanut Käylästä ja koskenlaskusta ��

Kohti viimeistä kisaosuutta.

Pitkä päivä niin kisaajille kuin Remulle

Koskenlaskua, nyt tullaan kovaa!

Taitoa tämä vaatii

Mutta voi sen suksillakin laskea

helmat heiluu

... ja vauhtia piisaa. Hyvä tytöt!

Kun puhutaan Käylästä, täytyy puhua myös Leenan koskituvasta. Leenan koskituvan Leena on takaisinmuuttaja, jonka ihastuttavaa paikkaa kannattaa kyllä käydä katsomassa. Koskituvan tunnelma on kuin kotiinsa tulisi. Leenan leppoisa ja iloinen palvelu ei jätä ketään kylmäksi.

Koskituvalta saat hyvää lohikeittoa, pientä suolaista ja makeaa, sekä kahvin särpimeksi vaikka ihan konjakin. Leena palvelee tuvalla koko kesän aina ruskan tuloon asti. Kannattaa varmistaa Leenan paikallaolo https://www.facebook.com/KaylanKyla siellä muuten löytyy kuvia ja tunnelmia myös itse tapahtumasta unohtamatta
Käylän Korpihovin tanssitapahtumiakaan. Leenan koskitupa on ehdottomasti koiraystävällinen, ihan tupaankin saa kiltin koiran ottaa jos sää vaatii. Koskituvan vieressä on kiva kävelypolku niin kosken maisemissa kuin vaikka ihan kyläraitilla. Käylässähän toimii oma kauppakin, käykää poikkeamassa!

Tukkilaiskisojen mainoksia ei itselleni tullut missään vastaan, mutta sähköisenä sen löytää aina

https://www.ruka.fi/fi/tapahtumat sivulta. Kisat järjestetään heinäkuun alussa, joten jos matka kohti Kuusamon nurkkia osuu siihen väliin niin älä unohda tätä ikimuistoista tapahtumaa.

Tiesitkö muuten, että Käylä-sanan alkuperä lähteneekin Lapin sanasta käulehk ’kaareva, taipunut’, ja kylän kohdalla Kitkajoki kaartuu komeasti. Sanotaan, että Käylä on täynnä ihmeitä, minäkin olen sitä mieltä.
Tämä eloisa pieni Käylän kylä jättää varmasti merkin sydämeesi. Käy tutustumassa paikaan, sen ihaniin ihmisiin ja merkkaa jo ensi vuoden kalenteriin kisat ja vietä ikimuistoinen päivä!

Koskituvan ihastuttava tupa.

Rento ja kiva tunnelma sisällä

Onko se tässä maailman paras kalakeitto?

Ihastuttavan kylän ihana kesätapahtuma. Mahtaakohan näille suksille olla käyttöä myöhemminkin?