Kestääkö Suomi korona kesän?

Nyt kun maailma ei ole avannut rajojaan, on ensimmäistä kertaa monilla ihmisillä edessä loma Suomessa. Siitä lomailusta on jo nyt saanut lukea lähinnä sosiaalisessa mediassa. Kestääkö Suomen luonto nyt sinne ilolla kirmaavia ihmisiä jotka eivät ehkä koskaan ole siellä aikaansa viettäneet?

Viime päivinä on useissa kirjoituksissa käynyt ilmi, että ihmisten matkat suuntaavat nyt pääsääntöisesti Suomeen. Moni ihminen joko yksin, kaverin kanssa tai perheineen saattaa nyt ensimmäistä kertaa ikinä suunnata katseensa
esim. Suomen upeisiin luontokohteisiin. Tuleeko koronakesästä 2020 kesä jona luonto ei kiitä matkailijaa?

Seitsemisen kansallispuisto https://www.luontoon.fi/seitseminen

Olemme itse kovia kiertämään luonnonpuistoissa ja poluilla joiden henkeäsalpaavat maisemat ovat jättäneet meihin lähtemättömiä vaikutuksia. Luonnossa liikkuminen kuitenkin tarkoittaa meiltä ihan jokaiselta sääntöjä joita ei ehkä uusi liikkuja ole koskaan edes ajatellut. Jokin aika sitten luin eräästä ryhmästä kysymyksen, että millaiset housut kannattaa ostaa, kun on lähdössä luontoretkelle jonka pituus on 4km. Tämä matka saattaa olla sen kyseisen ihmisen aikuisena tekemä ensimmäinen matka lähiluontoon. Taas niille jotka tykkäävät luonnossa liikkua saattaa se olla murena päivän patikkalenkin pituudesta. Moni ihminen on etääntynyt luonnosta ja siksi pelkään, että tulevana kesänä tulemme ikävä kyllä lukemaan kirjoituksia metelistä, roskista, kaadetuista puista ja pahimmassa tapauksessa ilkivallasta.

Osataanko me etsiä tietoa ja toimia oikein? kuinka moni on kuullut lorun ”Älä parjaa, älä pauhaa, älä riko luonnon rauhaa”. Monesti lorun sanoma mielessäni on liikkunut, kun kävellessäni luonnossa tai istuessani rannalla korviini kantaa kamala meteli. Ei siinä kuulkaa enää linnunlaulut paljon kuulu.

Muistammeko me mitä on luonnonpuiston säännöt, tai tiedetäänkö niitä ollenkaan?

Saako siinä puistossa ajaa polkupyörällä, voiko koiran pitää vapaana. Juu tuo koirakeskustelu nousee aina samalla tavalla joka ikinen vuosi esille. Siitä keskustellaan niin hyvässä kuin pahassa ja sama sääntö on luonnossa edelleen. Meidän pitää vain osata löytää se tieto. Siitä koirasta kohteissa on lisää tietoa täällä https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkensuunnittelu/koirankanssaretkelle#muistilistakoirat
ja jos matka suuntautuu poro alueille on syytä muistaa, että koirien takia moni poro kuolee https://yle.fi/uutiset/3-10282924 siksi tuo artikkeli olisi hyvä jokaisen lukaista.

Loistava linkki luontokohteisiin ja niissä liikkumiseen on luontoon.fi sivusto. Hyvin löytyy tietoa ja opastusta sekä tietysti myös niistä kohteista esim. karttoja. Kannattaa tutustua myös tähän sivuun:

https://www.luontoon.fi/retkietiketti

Saana tunturin maisemat https://www.luontoon.fi/kasivarsi/reitit

Kun ehkä ensimmäistä kertaa ikinä vuokraat mökin ja tulet viettämään aikaa vaikka sen ihanan järven rannassa kalastellen ja uiden, muistathan että vesi kantaa ääntä, eikä ole kovin kohteliasta soutaa sitä omaa venettä ihan siihen naapurin laiturin nokkaan. Niin ja ne verkot eivät ole yleisiä, vaan ne on sinne järvelle laskenut joku joka tulee ne sieltä nostamaankin.

No mitenkäs se sitten on se tulilla istuminen siellä luonnossa? Ethän tee tulia varoitusten aikaan? Tiesithän että tiedon saa helposti tarkistettua ja se muuttuu päivittäin. Kun tulille mennään, ollaan ystävällisiä, tehdään tilaa muillekin. Ja kun tulet on pidetty, sammutetaan liekit ja korjataan kaikki roskat. Juu ne roskat otetaan mukaan. Kyllä ne sinne
reppuun mahtuu, kun sieltä ne otettiin esillekin. Jos otit mukaan vielä sen oluttölkin muistathan että sen maatuminen luonnossa kestää 200-500 vuotta. Tupakan tumppi ei maadu koskaan, se muuttuu mikromuoviksi. Siivotaanhan siis,
että meidän jälkeemme tulevan on mukavampi tulla ja, että tulevien sukupolvien edustajilla olisi samat mahdollisuudet liikkumiseen upeassa puhtaassa luonnossamme.


No entäs ne vaatteet? Ei liikkuminen vaadi mitää erityisiä vaatetuksia. Hyvillä kengillä pärjää kun vielä muistaa, että vaatteet kannattaa valita sään mukaan. Sitten, kun innostuu tekemään pidempiä retkiä, liikkumaan useammin ja jopa saa luontokärpäsen pureman, voi alkaa panostamaan ulkoiluvaatteisiin. Mikä on sitten hyvä tai huono vaate? Siihen löytyy jokaiselta oma mielipide, joten kannattaa miettiä missä itse viihtyy ja mitä vaatteeltaan haluaa.

Hyttyset saattavat olla kiusaksi, olisiko hyttysten karkotin tai pitkähihainen sport-paita hyvä idea? Suomessa sataa silloin tällöin, tämä kannattaa huomioida takissa, eikä päivärepun kannata olla materiaalia josta vesi menee läpi. Itse
suosin vaelluskenkiä ja vaatteita jotka ovat mukavia päällä. Jos johonkin kannattaa panostaa on se sukat! Voi tuntua oudolta, mutta vaikka kenkäsi olisivat kuinka hyvät voi huonot/valuvat/puristavat sukat tehdä päivästäsi
ankean. Lämmin suositus mahtaville kotimaisille sukille https://karkelonsukka.fi/


Mitä muuta tarvitset mukaan? Vesipullo, muista myös että läheskään joka paikassa ei ole mahdollisuutta täyttää sitä pulloa, eli vesi täytyy kantaa mukana. Jos aiot tulille muista ottaa mukaan tulentekovälineet.
Retkellä syöty eväs on aina astetta parempaa kuin normaalisti ja mukava on vaihtaa pari sanaakin muiden retkeilijöiden kanssa. Samanhenkiset retkeilijät osaavat kertoa vinkkejä ja yleensä rupattelu tulilla on mukavaa.


Luontokeskuksista saa hyvää palvelua ja heillä on tarjolla alueiden karttoja. Kannattaa tutustua. Karttoja voi ostaa myös etukäteen ja samalla voi miettiä millaisia reittejä haluaa tehdä. Puhelimiin on myös tarjolla loistavia ohjelmia. Kannattaa tutustua. Omat suosikkini ovat Maastokartat ja Retkikartta.


Suomessa matkaaminen on erilainen haaste verrattuna valmiiseen pakettimatkaan ulkomaille. se antaa kuitenkin todella paljon, en sano että enemmän, mutta sanon että erilaisen loman. Suomi on kaunis ja vaikka olen itse kiertänyt sitä useita vuosia jaksaa se aina yllättää uudestaan, ihan ne samatkin paikat. Haastavaa matkaamisessa on palveluiden löytyminen ja majoituksen löytyminen, vaikka sitä ei heti uskoisikaan. Toivottavasti me saamme tähän joskus jotain apuja ja joku ottaa oikeasti haasteen vastaan ja kasaa ohjelman jolla ne löytyy.

Mennään ja nautitaan upeasta kotimaastamme jota ulkomaillakin kilvan kehutaan. Kesällä meillä on puhtaan luonnon lisäsi tarjolla vaikka yötön yö. Nautitaan siitä koronasta huolimatta.

HYVÄÄ KESÄÄ 2020!

Patvinsuo kesällä 2019 https://www.luontoon.fi/patvinsuo?inheritRedirect=true

Kuusamo Pieni karhunkierros, https://retkipaikka.fi/pieni-karhunkierros-12-km-on-suomen-suosituin-retkeilyreitti/

Erilaista nähtävää https://www.facebook.com/Jouninkauppa/

koli ja yötön yö