Lofootit, kun mikään ei ole helppoa.

Jo parin vuoden ajan tätä on muhitettu, sitä on laskettu ja suunniteltu. Aina vain se on päättynyt haaveeseen joka ei ole toteutunut. Ei ole ollut kyse kustannuksista vaan yksinkertaisesti siitä, että emme ole saaneet majoituksia kuntoon. Olemme olleet liikkeellä kuitenkin aina vähintäänkin ajoissa ja olemme tutkineet vaihtoehtoja edellisen vuoden elo-syyskuussa.

Miksi ei olla saatu niitä? Meillä on ollut haasteena Vilperi, Vilperi on novascotiannoutaja eli Tolleri, eli koira. Nyt meillä on
niitä jo kaksi, kun remu astui remmiin reilu vuosi sitten. Kahden koiran kanssa oli nyt siis tarkoitus lähteä matkaan.

No nyt varmasti moni miettii, että kyllä majoitus onnistuu, asuntoauto/vaunu tai teltta olisi hyvät. Päädyimme näissä vaihtoehdoissa ei valintaan monestakin syystä, joten majoitus oli saatava.

Tämä esite on ollut pariinkin kertaan esillä lomaa suunnitellessa.

Lautalla pääsee, autolla pääsee, millä me menemme? Jos sen majoituksen saamme :-)

Tiesithän että Ruotsin kautta mennessä Lofooteille ei pelkkä passi riitä? Koira tarvitsee myös heisimatolääkityksen ennen Norjan rajan ylitystä kuin myös ennen Suomeen paluuta. Vaihtoehtoja on kaksi (tilanne vuonna 2019, tarkista aina ajantasaiset tiedot!).

Vaihtoehto 1. eläinlääkäri joko Suomessa tai Ruotsissa käsittelee koiran heisimatoja vastaan 1–5 vuorokautta (24–120 tuntia) ennen Norjan rajan ylitystä. Käsittely merkitään lemmikkieläinpassiin. Paluu Norjasta hoituu samalla tavalla päinvastoin: eläinlääkäri joko Norjassa tai Ruotsissa käsittelee koiran heisimatoja vastaan 1–5 vuorokautta (24-120 tuntia) ennen Suomen rajan ylitystä.

Tai vaihtoehto 2. niin sanottu 28 vuorokauden sääntö. Tällöin eläinlääkäri käsittelee koiran heisimatoja vastaan Suomessa kaksi kertaa ennen matkaa minimissään 1 vuorokauden (24 tuntia) ja maksimissaan 28 vuorokauden välein toisistaan. Kun koira on saanut molemmat heisimatolääkitykset, saa se matkustaa vapaasti yhteensä 28 vuorokauden ajan. Kun ollaan palattu Suomeen, antaa eläinlääkäri täällä vielä yhden heisimatolääkityksen, joka päättää 28 vuorokauden lääkityssyklin. Eläinlääkäri Suomessa merkitsee kaikki annetut käsittelyt heisimatoa vastaan koiran lemmikkieläinpassiin sekä kirjoittaa myös, että käytetään 28 vuorokauden sääntöä.

Haasteita oli siis kaksi. Majoitus sekä tuo madotus. Lisänä tuli se tieto, että losseja käytettäessä ei kaikilla losseilla koiraa saa ottaa pois autosta. Tämä ei ole fakta tieto, näin oli kuitenkin parissakin blogissa mainittu. Näillä haasteilla sitten eteenpäin.

Koirien hyvinvointi on meille tärkeätä, emmekä halua matkustaa kesällä ilman heitä. Tässä vasemmalla Vilperi, kuvan oton hetkellä ikää 11 vuotta. Samasta kennelistä Paraisilta (Sienna-Red kennel) tuli myös oikealla oleva Remu, Remu on tässä kuvassa yhden vuoden.

Lopulta saimme varattua majoituksia, ne muuten varattiin tasan vuotta aiemmin ja muutama paikka oli jo silloin myyty loppuun ja pariin paikkaan ei koiria saanut mukaan ottaa. Päädyimme ottamaan 2 yön majoituksia Reine, Kabelvåg, Andoy sekä Senja. Moni tietääkin, että Senja ei kuulu Lofootteihin. Sitä moni on korostanut, ennen kuin olen ehtinyt lisäämään tuon tarkennuksen vastaukseeni, eli olkaa tarkkana, opettajia asiasta löytyy :D eli tämä matka pitää sisällään Lofootit ja Senjan!

Kaiken säätämisen ja miettimisen jälkeen päädyimme tekemään matkasta kaikille mukavan. Koiristamme Vilperi on jo 11v vanha ja lisäksi hän on erittäin ääniarka. Näin teimme ratkaisun, että matkaamme Norjaan Käsivarren kautta ja palaamme samaa matkaa takaisin. Näinollen meidän ei tarvitse miettiä madotuksia, riittää kun otamme passit pojille mukaan. Tässä vaiheessa päädyimme siihen, että nautimme pari yötä ennen Norjaan menoa Saanasta. Näin varmistimme
sen, että hän ei joudu myöskään lautoilla tilanteeseen missä on peloissaan.

Koirien passit. Me olemme ottaneet Vilperille passin kun hän oli ensimmäistä kertaa Norjassa, Remun passin otimme heti rokotuksia otettaessa. Passi maksaa n.40€ eläinlääkäri käynnin yhteydessä.

Kyllä tuosta noita kilometrejä syntyy. Toivottavasti sekä pohjoinen, että Lofootit ja se Senja :-) ovat ajokilometrien arvoiset.

Nyt on siis matka varattuna ja loma saa alkaa tältä osin. Kirjoittelen matkalta lisää informaatiota niille joita lomailu Lofooteilla kiinnostaa, heti matkan jälkeen.

Lisäksi matkaamme kuuluu myös Muonio ja siellä on tarkoitus päästä näkemään niin Jounin kaupan poro ;-) kuin myös Pallas-Yllästunturin maisemat. Kuvia voi käydä instassa katsomassa https://www.instagram.com/travelalbumi/
sivulta. Yritän saada sinne fiiliksiä jo heti paikan päältä. Nämä kaksi ihanaa karvakasaa matkaa siis mukanamme, joten varmasti seuraajat tulevat näkemään samalla miten koirat matkan otti, oliko rantoja tarpeeksi vai kyllästyttikö
autossa istuminen.

Toivon saavani jaettua hiukan lisäinfoa niin hinnoista kuin kokemuksiakin. Olemme pohjois Norjassa käyneet jo aiemminkin muutaman kerran, yksi matkoista on täällä kerrottuna https://www.matkakertomuksia.fi/pohjois-norja-ja-inari Nyt kuitenkin instaan odottelemaan kuvia matkalta ja seuraamaan facesta https://www.facebook.com/matkakertomuksia/ sivua jonne tulee linkkiä kun juttuja elokuussa valmistuu. Tuonne Faceen saa laittaa omiakin matkakuvia ja juttuja meille muille luettavaksi, käykää rohkeasti kertomassa!

Ps: matkaamme tuon reitin etelä Suomesta käsin, joten kilometrejä ja pysähdyksiä matkalle tulee varmasti mahtumaan. Näissä aina tietysti mukana se koiran näkökulma kuin myös yhden keliaakikonkin :-)

Minä otan tämän pakkaamisen jo ihan tyynesti, on näitä matkoja jo tullut tehtyä aika paljon. Jo ensimmäisenä kesänäni olin Kuusamossa, tuli siinä paljon nähtyä silläkin reissulla.

Minua hiukan ihmetyttää mitä kotona oikein touhutaan tällä hetkellä. Isäntäväki saa taas tietää miksi lisänimeni on Houdini (vaikka koirilla on varta vasten tilattu turvavyöt Saksasta osaa tämä pieni sankari irrottautua niistä. Ja hän tekee sen mielellään aina kun auto jarruttaa...)