TIILIKKAJÄRVI, PATVINSUO JA RUUNAA

Heinäkuu 2018

Upeita kohteita! Suomi on täynnä upeita luontokohteita jotka ovat ilmaisia, puhtaita, hyvin merkittyjä ja niissä on vielä palveluna wc ja tulentekopaikka. Tänä kesänä tulenteko ei ollut kuitenkaan enää ensimmäisten lomapäivien jälkeen mahdollista, mutta se ei meitä haitannut. Joskus tuntuu, että emme osaa arvostaa sitä luonnon kauneutta mikä meillä on tässä ihan vieressä. Ulkomailla pääsääntöisesti kaikki vastaavat paikat on maksullisia ja pahimmassa tapauksessa kimppuun hyökkää miljoona myyjää kun auto on pysähtynyt.

hot!

Ruunaa

Ruunaa on valtion retkeilyalue Lieksassa Pohjois-Karjalassa Lieksanjoen varrella. Retkeilyalueen pinta-ala on 3 000 hehtaaria. Ruunaa oli meille tuttu muutaman vuoden takaa, silloin katselimme koskea hiukan eri kulmasta, eli kävimme koskenlaskussa. Lämmin suositus! Oli mahtava kokemus käydä uimassa kosken kuohuissa, retki oli ikimuistoinen.

Kesän helottava kuumuus ei saanut innostumaan pitkälle retkelle. Koirien kasteleminen ei tuntunut poistavan heidänkään kuumuuttaan, saatikka oma olo, ei ne vaelluskengät ole mitään herkkua kun lämpöä alkaa olemaan yli 25 astetta.

Lähdimme kävelemään leirintäalueelta alas ja siitä sillalle jossa saimme huomata mahtavan sään saaneen useita kalastajia liikkeelle. Kurkittuamme sillan maisemia poistuimme kävelemään poluille tutkimaan maastoa ja fiilistelemään puhdasta upeaa luontoa.

Paikan ympärillä on muutama parkkipaikka, joten luontokohteet on helposti saavutettavissa. Esteetön polku ei meitä ihan vakuuttanut. Oliko se kuumuus vai mikä, mutta tämä alue ei saanut meiltä mitenkään isoja pisteitä näin kuivanmaan kautta katsomalla. Voisin kyllä ottaa joskus uudestaan, kun sää ei olisi ihan noin kuuma.

Tiilikkajärvi

Puiston upein hiekkaranta on Venäjänhiekka, Täyssinän rauhan (vuonna 1595) rajanvedosta jäi Tiilikkajärveen muistoksi kivi, johon on hakattu Ruotsin ja Venäjän merkkeinä kruunu ja risti. Alueella on 20 km merkittyjä reittejä. Uiton kierto (7 km) ja siltä edelleen jatkuva Autionkierto (3,2 km) ovat rengaspolkuja.

Me päädyimme valitsemaan reitiksi vain kolmen kilometrin kävelyn niemen kärkeen ja takaisin, kuumuudessa tuo 7 kilometsiä kuulosti ihan hyvälle reitille. Kuuma, jopa helteinen päivä haastoi kävelijää. Jopa aina innokkaat koiramme olivat jotenkin uupuneita, vai mahtoiko se johtua siitä, että olisivat mieluusti vain olleet uimassa Pielisellä. Samalla tulisi kuitenkin nähtyä myös Täyssinän rauhankivi.

Reitti oli erittäin helppokulkuinen! Tässä kuumuudessa oli myös mahtavaa, että saimme mahdollisuuden uittaa matkan aikana koiriamme. En tiedä johtuiko kuumuudesta, mutta reitti oli erittäin hiljainen, vain muutama ihminen nähtiin matkalla. Parkkipaikka oli kuitenkin aika täynnä autoja, jossain ne kaikki ihmiset siis olivat.

Hiekkarantojen puhtaus ja upea pehmeä hiekka oli uskomattoman kaunista. Tätä aluetta voi hyvälle mielellä suositella retkikohteeksi.

Patvinsuo

Jätin tämän tarkoituksella viimeiseksi, sillä alueen kauneutta on erittäin vaikea kuvailla.

Patvinsuolla on noin 80km merkittyjä polkuja. Polut ovat pääosin helppokulkuisia. Opastuspaikka on Suomun luontotupa Suomunjärven läheisyydessä sieltä saa myös vuokrattua kanootteja, veneitä sekä rantasaunan. Patvinsuolla on yhdeksän tulentekopaikkaa. Alueella on kahdeksan telttailualuetta. Suomun luontotuvalla on muuten myynnissä kylmää juotavaa, maistui ainakin kesällä 2018 hikisen kävelyretken jälkeen enemmän kuin hyvälle.

Päädyimme valitsemaan lähtöpaikaksi luontotuvan. Kävelemämme kierros näkyy kuvissa olevasta kartasta. Luonto ja sen moninaisuus oli käsittämättömän kaunista. Alue oli rauhallinen ja rantojen upeat muodot hakivat vertaistaan. Jo lyhyellä kävelymatkalla ymmärsi miten kaunis kokonaisuus alue on. Tätä paikkaa oli paljon kehuttu monissa eri ryhmissä, ja täytyy sanoa, että yksikään ylistyssana ei ollut liikaa tälle paikalle. Täytyy vielä huomioida, että me vasta raapaisimme alueen luontoa.

Tämä on paikka minne haluan ehdottomasti palata uudestaan. Telttailualue lähellä lähtöpistettämme oli erittäin hieno kuten siellä ollut keittopaikkakin. Lämmin suositus kaikille teltan kanssa matkaaville! Vieressä oli upea ranta vaaleine hiekkoineen ja muutaman askeleen päässä oli kaksi rantasaunaa.

Jos kuumuus ei olisi tehnyt kävelystä niin tuskallista olisin tahtonut jatkaa vaeltamista edelleen tutustuen tähän upeaan paikkaan lisää. Tänne jäi ehdottomasti <3

Kuten sanoin, ei sanat riitä kertomaan tämän alueen kauneutta, tänne kannattaa tulla kauempaakin fiilistelemään Suomen upeaa luontoa!

VIHDOINKIN TAKAISIN MÖKILLÄ!